Andros Island travel to Andros guide of Andros visit Andros holiday in Andros vacation in Andros map of Andros trip to Andros arrange a trip to Andros  go to Andros discover Andros journey of Andros stay in Andros trek Andros Andros voyage Andros travelogue Andros index info on Andros Andros information photos of Andros pictures of Andros Andros pics
 
Αρχική Σελίδα
 
         
    Νησιά
 
    Ηπειρωτική Ελλάδα
 
 
Άνδρος
 
     
Υδρούσα, για τα άφθονα τρεχούμενα νερά της ή Λασία για την πυκνή της βλάστηση, αποκαλούσαν οι ποιητές την Άνδρο στην αρχαιότητα. Οι πάμπολλες ρεματιές της κατεβάζουν γάργαρο νερό μέχρι και τη θάλασσα και τα πλατάνια φυτρώνουν λίγα μέτρα από την παραλία. Τα νερά αυτά κάποτε κινούσαν νερόμυλους, σε αντίθεση με τα άλλα κυκλαδονήσια όπου κυριάρχησαν οι ανεμόμυλοι. Τα πηγαία νερά της Άνδρου περιέχουν μεταλλικά συστατικά και έχουν ιαματικές ιδιότητες. Γνωστότερη είναι η πηγή της Σάριζας στα Αποίκια, όπου εμφιαλώνεται το ομώνυμο μεταλλικό νερό.
Στη Ζαγόρα, νότια της Παλαιόπολης, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως έναν σημαντικότατο οικισμό της Γεωμετρικής εποχής. Τα κινητά ευρήματα, καθώς και μια αναπαράσταση του αρχαιολογικού χώρου, εκτίθενται στο έξοχο Αρχαιολογικό Μουσείο, δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή, στη Χώρα. Στο Μουσείο θα δείτε και ευρήματα από την αρχαία πρωτεύουσα της Άνδρου, που ήταν χτισμένη στη θέση της σημερινής Παλαιόπολης, μεταξύ των οποίων και το άγαλμα του Ερμή που ανακαλύφθηκε τυχαία εδώ από έναν χωρικό.
 
 
 
   
 
  Πατρίδα καπεταναίων και εφοπλιστών, η Άνδρος είναι το μεγαλύτερο σε ναυτική παράδοση νησί των Κυκλάδων. Ήδη από τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια οι κάτοικοι του νησιού στράφηκαν στη θάλασσα και άρχισε η αλματώδης εξέλιξη της ναυτιλίας της Άνδρου. Στην Παναγία τη Θαλασσινή προσεύχονταν για τους ναυτικούς, όμως δεν ήταν λίγοι αυτοί που χάθηκαν στα ταξίδια. Σε όλους αυτούς είναι αφιερωμένο το άγαλμα του Αφανούς Ναύτη στη Χώρα. Σήμερα το λιμάνι της Άνδρου είναι δεύτερο στην Ελλάδα σε νηολογήσεις πλοίων μετά τον Πειραιά. Η ναυτιλία έφερε πολύ πλούτο στο νησί. Μερικά από τα θαυμάσια παραδοσιακά κτίρια που κοσμούν διάφορες γωνιές του νησιού, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ίδρυμα Κυδωνιέως, η Καϊρειος Βιβλιοθήκη, είναι δωρεές εύπορων Ανδριωτών, στενά δεμένων με τον τόπο τους.
Το νησί έχει θαυμάσιες παραλίες για μπάνιο, η ομορφότερη όμως είναι η δυσπρόσιτη Άχλα. Ο δυσκολότερος δρόμος καταλήγει σε μια αμμουδερή παραλία, που είναι ένας μικρός επίγειος παράδεισος. Το νερό που κατεβαίνει από τα βουνά ενώνεται με αυτό της θάλασσας και τα μποστάνια πίσω από την παραλία είναι φυτεμένα με αρωματικά καρπούζια.
 
     
 
 
 
Map of Cyclades Islands
Map of Andros
 
     
  Η Χώρα της Άνδρου είναι μαγευτική. Έχει καταφέρει να κρατηθεί μακριά από κάθε τουριστικοποίηση διατηρώντας ανέπαφη την αυθεντικότητα και την αρχοντιά της. Θαυμάσια νεοκλασικά αρχοντικά αλλά και κατάλευκα κυκλαδίτικα σπίτια, στενά πλακόστρωτα δρομάκια με το μπλε της θάλασσας να εμφανίζεται κάθε τόσο στο βάθος. Η βόλτα στην παλιά πόλη περνάει από την οδό Εμπειρίκου, φτάνει στην πλατεία του Αφανούς Ναύτη και το Ναυτικό Μουσείο μέχρι το τοξωτό γεφύρι που οδηγεί στα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου. Στην είσοδο του λιμανιού ο περίφημος φάρος Τουρλίτης είναι πιστό αντίγραφο του παλιού.
Ανάμεσα στο Συνέτι και το Έξω Βουνί βρίσκεται η κοιλάδα των Διποταμάτων, ένας βιότοπος εξαιρετικής ομορφιάς. Το παλιό καλντερίμι περνάει μέσα από την πλούσια βλάστηση όπου αφθονούν οι εντυπωσιακές πεταλούδες του γένους Πανάξια. Κάποτε λειτουργούσαν εδώ 23 νερόμυλοι, πολλοί από τους οποίους διατηρούνται ως σήμερα. Με την αποκατάσταση των καλντεριμιών και των παραδοσιακών νερόμυλων, που έχει ήδη ξεκινήσει, η περιοχή σύντομα θα μετατραπεί σε ένα φυσικό υπαίθριο μουσείο.
Στις μαγειρικές παραδόσεις του νησιού εξέχουσα θέση κατέχουν τα ανδριώτικα λουκάνικα, τα οποία τηγανισμένα σε λίπος με αυγά και πατάτες μας δίνουν τη νοστιμότατη φρουτάλια. Πατροπαράδοτος είναι και ο κόκορας κρασάτος με μακαρονάδα ζεματιστή με ντόπιο βούτυρο. Στα ντόπια μπακάλικα θα βρείτε τα γευστικότατα τυριά της Άνδρου: η πικάντικη κοπανιστή, που παλιά ωρίμαζε μέσα σε τομάρι από κατσίκι αποκτώντας χαρακτηριστική μυρωδιά, το χλωρό που είναι φρέσκο ανάλατο τυρί, η πετρωτή που μοιάζει με φέτα, το βολάκι που είναι σκληρό και αλμυρό. Η ζαχαροπλαστική της Άνδρου κρατάει τη αρχοντιά της και την ιδιοτυπία της. Μόνον εδώ γίνεται γλυκό του κουταλιού ο λεμονανθός ενώ τα φρεσκοψημένα αμυγδαλωτά και τα καλτσούνια γίνονται αμέσως ανάρπαστα από ντόπιους και επισκέπτες.
 
   
   
   
   
   
 
   
Χάρτες, φωτογραφικό υλικό και τα κείμενα είναι ιδιοκτησία της Road Publications
   
greece-2004.com - Όλα τα δικαιώματα δεσμεύονται από την Global Business Web Design
.
Τουρισμός
Ξενοδοχεία
Ενοικιάσεις Αυτ/των
Δωμάτια
Ξενώνες Νέων
Κάμπινγκ
Διατροφή
Εστιατόρια
Ταβέρνες
Ξένη Κουζίνα
Σουβλάκι
Fast Food
Επιχειρήσεις
Μεσιτικές
Μεταφορικές
Κόσμημα
Souvenirs
Τοπικά Προϊόντα
Ψυχαγωγία
Νυχτερινά Κέντρα
Ζωντανή Μουσική
Μπάρ
Καφετέριες
Internet Καφέ